Az őszi szezon múzeumpedagógiai alkalmait követően a Horizont Galéria 2016-ban is folytatja művészetközvetítő tevékenységét. Február végén induló Horizont Talks című programsorozatunk a kortárs művészet néhány speciális kérdését, területét járja körül. 

A sorozat következő alkalma ÉBLI Gábor "Kortársmúzeumi térkép Kelet-Európáról" című előadása.

Közkeletű tévhit, hogy régiónkban a múzeumok nem fordítanak figyelmet a kortárs művészetre. A rendszerváltás óta több hullámban ez jócskán megváltozott, s nemzeti galériáktól kortárs szakmúzeumokig sokféle intézmény foglalkozik jelenkori gyűjtéssel. Tény ugyanakkor, hogy munkájuk ellentmondásos, kultúrpolitikai és anyagi kompromisszumokkal terhelt. Erről mutat körképet az előadás. A témával részletesen foglalkozik a szerző új, a Könyvhétre a L'Harmattan kiadónál megjelenő könyve (Múzeumánia. Egy kulturális élménygyár európai modelljei), amely megvásárolható lesz az előadás alkalmával is.

Előadó:
Dr. Ébli Gábor egyetemi docens – a MOME Design- és Művészetmenedzsment MA szakfelelőse

Időpont: 2016. június 4., szombat 16:00 óra
Belépő: 500 HUF

A Horizont Talks további előadói: Fehér Dávid művészettörténész – Szépművészeti Múzeum, Fenyvesi Áron kurátor – a budapesti Trafó Galéria vezetője, Vékony Délia művészettörténész – az International Business School Budapest egyetemi adjunktusa, Angel Judit művészettörténész, kurátor – a Tranzit.sk igazgatója.