Az őszi szezon múzeumpedagógiai alkalmait követően a Horizont Galéria 2016-ban is folytatja művészetközvetítő tevékenységét. Február végén induló Horizont Talks című programsorozatunk a kortárs művészet néhány speciális kérdését, területét járja körül.

Az őszi szezon múzeumpedagógiai alkalmait követően a Horizont Galéria 2016-ban is folytatja művészetközvetítő tevékenységét. Február végén induló Horizont Talks című programsorozatunk a kortárs művészet néhány speciális kérdését, területét járja körül. Egy, az előadásokat összekötő téma vizsgálata helyett, minden meghívott előadót arra kértünk, hogy saját szakmai tapasztalataiból, kutatásából merítve emeljen ki egy számára különösen izgalmas problémát, területet.

A sorozat következő alkalma Petrányi Zsolt "A művészet válsága – a válság művészete" című előadása.

Az előadás a jelenkor különböző társadalmi, geopolitikai és történelmi változásainak tükrében kísérletet tesz arra, hogy őszintén rákérdezzen a képzőművészet szerepére és hatékonyságára. Példákon keresztül vizsgáljuk meg, hogy az elmúlt kétszáz év nagy történelmi fordulatai során mennyiben volt hatékony eszköze a forradalmaknak vagy háborúknak a művészet, illetve arra, hogy a művészet radikális újításai, változásai milyen viszonyban álltak a társadalmi és politikai fordulópontokkal. Vizsgálatunk érinti a közönség és a művészet nyelvének megértési dilemmáját is, hogy különbséget tehessünk a propagandaművészet és a kritikus, vagy új víziókat és gondolkodásmódot szorgalmazó alkotások között.

Időpont: 2016. április 30., szombat 17:00 óra
Belépő: 500 HUF

A Horizont Talks további előadói: Fehér Dávid művészettörténész – Szépművészeti Múzeum, Dr. Ébli Gábor egyetemi docens – a MOME Design- és Művészetmenedzsment MA szakfelelőse, Fenyvesi Áron kurátor – a budapesti Trafó Galéria vezetője, Vékony Délia művészettörténész – az International Business School Budapest egyetemi adjunktusa, Angel Judit művészettörténész, kurátor – a Tranzit.sk igazgatója.