Gryllus Ábris: TRUST
2017. július 4 - 19.
trustpic

Megnyitó: 2017. július 4., kedd, 19:00 óra
A kiállítást megnyitja: NEMES Z. Márió

A strukturált adatrendszerek számtalan titoknak hitt tudást és összefüggést rejtenek magukban és képesek rávilágítani olyan ismeretlen relációkra és tartalmakra, melyek az általunk ismert világot egy egészen új szemszögből mutatják meg. Az adatalapú médiaművészet környezetünk természeti jelenségeivel foglalkozó aktuális munkái manapság erre a tudásátadó gesztusra reflektálva keresik a lehető legpontosabb módszereket a többletjelentések artikulációjára.

A TRUST installáció elsődlegesen vizsgált alanya a Hold, annak tömegvonzása és a hozzá kötődő különböző kulturális kontextusok és ellentmondások. Egy olyan természeti erő, melyről pontosan tudjuk, hogy létezik és hat ránk, mégis nagyon kevés és csak áttételes empirikus tapasztalatunk van róla. Bár a Holdról megszerzett csillagászati ismeret kollektív tudatunk része, mégis rengeteg hiedelem, ezoterikus elképzelés, összeesküvés elmélet és babona tárgya, melyek időről időre filozófiai és történeti hivatkozások referenciapontjaiként köszönnek vissza tudományos és művészeti diskurzusokban vagy éppen párhuzamos valóságokat hoznak létre / teremtenek.

A kiállított mű központi eleme egy olyan mérési folyamat, mely az égitest Földre ható erejét teszi érzékelhetővé a mért adatokból generált hangmező formájában. A láthatatlant hallható adatrendszerré, az érzékelhetetlent tapasztalhatóvá transzformálja. A működésbeli és technológiai értelmezés igényén túllépve egy olyan jelenség állapotának hatása alá helyez, melyben a végtelen lassú változás időbeliségének élményét saját befogadói attitűdünk határait feszegetve élhetjük át.

Alkotó: GRYLLUS Ábris
Kreatív kódolás: NAGY Ágoston
Szakmai konzulens: PAPP Gábor
Kurátor: KOVÁCS Andrea

Együttműködő partnerek: Let it Be! art agency, Bánkitó Fesztivál, Trafó Kortárs Művészetek Háza, MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézet

 

Gryllus Ábris a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design szakán diplomázott. A FOR. zajtechno formáció egyik tagja. Hanginstallációi eddig többek között a 2013-as Berlini Gallery Weekenden, a 2013-as Bécsi Design héten, a 2014-es Soundscapes Festivalon, a 2015-ös Velencei Biennálén és 2015-ös budapesti OFF Biennálén, valamint a berlini Collegium Hungaricumban, a Trafó Kortárs Művészetek Házában és az Art Quarter Budapest kiállítóterében voltak láthatók.

 

trust1 trust2
trust3 trust4
trust5 trust6

 

Fotó: Biró Dávid